Prodaja nove Fieste dostiže 500,000 prodanih jedinica u prvoj godini;
Uvođenje se nastavlja 2010 u SAD-u i ostalim tržištima u Aziji.

• Potražanja kupaca za ekonomičnom Fiestom i dalje je jaka u Europi te tržištima Azije i Pacifika, a Ford se sprema na uvođenje Fieste američkim kupcima u prosincu

• Više od 40 posto europskih kupaca bira višu razinu opreme Titanium i Ghia na novoj Fiesti

• Od “Hot Magenta” boje u Španjolskoj (boja fuksije op.a ) do “Winning Blue” u Kini i “Panther Black” u Australiji, kupci Fieste imaju na izbor široki raspon boja
DEARBORN, Mich., listopad 29, 2009 – godinu nakon njezinog debija, više od pola milijuna kupaca odlučilo se za novu Ford Fiestu označivši tako vrlo važan trenutak budući da se Ford Motor Company priprema predstaviti ekonomičan, globalni automobil Americi iostalim ključnim tržištima regije Azije i Pacifika iduće godine.

Nova Fiesta, prva u valu atraktivnih vozila koja se predstavljaju svjetskom tržištu pod okriljem plan ONE Ford, počela se prodavati u Njemačkoj u listopadu 2008.godine. Ubrzo je postala drugi najprodavaniji automobil u Europi i leader u segmentu malih automobila. Nova Fieste je iosnovni pokretač rasta tržišnog udjela Forda u Europi, koje je ove godine poraslo za 0.5 postotnih bodova dosegnuvši rekordnih 9.2 posto za rujan što je najviši postotak od 1999.

Nakon europske prezentacije, Fiesta je predstavljena u Južnoj Africi, Australiji, Novom Zelandu I Kini. Globalna maloprodaja tog automobila dosegla je 470.000 jedinica do rujna ove godine s 430.000 prodanih u Europi i 40.000 u regiji Azije i Pacifika. Stalna potražnja za Fiestom i tijekom listopada podigla je ukupnu prodaju i preko 500.000.

“Kupci širom svijeta prepoznaju u Fiesti Fordov DNK – uočljiv dizajn, inovacije, izvanredne vozne karakteristike i veliku vrijednost,” rekao je Jim Farley, potpredsjednik za globalni marketing, Kanadu, Meksiko i Južnu Ameriku.

Nova Fiesta doživjet će svoj debi u Sjevernoj Americi predstavljanjem na salonu u Los Angelesu u prosincu. S najavljenim dolaskom u salone slijedećeg ljeta, Fiesta se već može pozvati na više od 50.000 potencijalnih američkih kupaca zahvaljujući projektu Fiesta Movement, medijskoj inicijativi putem društvenih mreža u kojoj je 100 mladih trendsettera testiralo i živjelo s Ford Fiestom pan-europske specifikacije šest mjeseci.

Dosada je kupce privlačila viša razina modela Fieste tako da se više od 40 posto europskih kupaca odlučilo za Titanium i Ghiu. Raznolikost boja pokazala se također pravim pogotkom.

Dosada su se kupci u UK-u i Njemačkoj, dva najveća tržišta Ford Europe, odvezli u crnoj “ Panther Black” Fiesti više nego u bilo kojoj drugoj boji. Vozači u Italji, Švicarskoj, Nizozemskoj iGrčkoj također pripadaju zemljama koje favoriziraju crnu.

Međutim, kupci iz Španjolske, Austrije i Rusije biraju “Hot Magenta” (boja fuksije op.a) kao boju svojeg najčešćeg izbora. Skandinavci postavljaju svoj uzorak. Šveđani vole “Moondust Silver” – srebrnu boju, Norvežani “Hot Magenta”, Danci “Panther black” – crnu dok Finci trzaju na “Tango” (zagasito crvena op.a).

Prvi izbor među kineskim kupcima su narančasta i plava “Passion Orange” i“Winning Blue.” Međutim, u regiji Azija Pacifik, najprodavanija boja je ipak srebrna “Moondust Silver,” dok južnoafrikanci vole bijelu “Frozen White , Australci se odlučuju na crnu “Panther Black” u podjednakim količinama.

Kad Fiesta stigne u Ameriku iduće godine, predstavit će se u odvažnom izboru boja uključujući “Bright Magenta” i “Lime Squeeze. ”

Činjenice o Fiesti :
Fordova tvornica u Koelnu u Njemačkoj i španjolska tvornica u Valenciji, proizvode derivacije s tri i pet vrata. Changan Ford Mazda Automobile Company u Nanjingu u Kini, proizvodi inačicu s pet vrata i sedan s 4 vrata. Na Tajlandu će se također početi proizvoditi verzije s pet i četiri vrata u drugom kvartalu iduće godine.
Fordova tvornica u Cuautitlanu u Meksiku, proizvodit će 5 vrata i sedan za SAD i druga tržišta Sjeverne Amerike.
U pet godina, Ford očekuje da će godišnje proizvesti oko jedan milijun vozila širom svijeta na novoj globalnoj platformi B segmenta, bazi za novu Fiestu. Otkako je Fiesta lansirana 1976.godine, više od 12 milijuna je prodano širom svijeta.

Fiesta je osvojila brojne međunarodne nagrade od svojeg predstavljanja.

• Prestižna nagrada za dizajn proizvoda “red dot” – koju dodjeljuje njemački Centar za dizajn Nordrhein Westfalen sa sjedištem u Essenu
• Naslov Automobil godine 2009 koji dodjeljuje britanski magazin What Car?
• Naslov Automobil godine 2009 koji dodjeljuje The Sun Motors
• Hrvatski automobil 2009 godine – naslov koji dodjeljuje Zbor automobilskih novinara
• Naslov – Hellenic Car of the Year – grčki automobil godine prema novinarima Autobilda
• Ženski automobil godine 2009 – po izboru grupe Hachette Filipacchi
• Škotski automobil 2008 – Udruženje škotskih automobilskih novinara
• The Best of the 2008 Geneva Show – najznačajniji novitet na ženevskom salonu 2008 – proglašava Autoweek
• Top Gear, Car, Car & Driver and 4 Wheels
• Hrvatski automobil godine – prema izboru stručnog žirija Hrvatske automobiliske udruge
• 2008 najbolji supermini – po izboru britanskog magazina What Car?

# # #

O FORD MOTOR COMPANY

Ford Motor Company, globalni leader u automobilskoj industriji sa sjedištem u Dearbornu, Michigan, proizvodi i distribuira automobile na šest kontinenata. S oko 201.000 djelatnika i oko 90 tvorničkih postrojenja širom svijeta, tvrtka uključuje automobilske marke Ford, Lincoln, Mercury i Volvo. Tvrtka također pruža financijske usluge putem Ford Motor Credit Company. Za detaljnije informacije o Fordovim proizvodima posjetite www.ford.com.